Kurkum (l.k. Curcuma longa)

Kurkum (l.k. Curcuma longa)

Tuntuim ja laiemalt levinum on  vürtside seas kurkum (eesti keeles tuntud ka kollajuure nime all), mida idamaades on ammustest aegadest kasutatud lõhna- ja maitseainena ning kollase värvainena. Lääne pool on kurkumit kasutatud nii maitseainena kui ka ravimina – sellega arvati eemale peletatavat kollatõbe. Palju kasutatakse kurkumit ka safrani asemel, kuna see on safranist palju odavam. Ka maitseianeturul müüakse mõnikord turistidele safrani asemel kurkumit safrani hinnaga! Päris safranit on siiski kerge kurkumist eristada: safran on värvilt telliskivipunane, mitte kollane nagu kurkum.
Kurkum on taim ingveriliste sugukonnast, selle maa-alust mugulavart kasutatakse nii maitse- kui ka värvainena. Kurkum on pärit aasiast, kust selle viljlemine on levinud jamaicale ja peruusse
Kurkum toetab sinu immuunsussüteemi stressi vastu
Aitab hoida tervislikku ainevahetust
Toetab luid, liigeseid ja üldiselt kogu skeletti
Aitab saavutada kolesterooli normaaltaset ja hoiab seda
Antioksüdantide sisalduse tõttu
Tugevdab mälu funktsioone
Südamele kasulik
Toetab immuunsussüsteemi
Kurkum on sobiv nii kala-,kala-,sealiha- ning vähitoitudele. Seda võib provida ka karri asemel keedetud riisile ning salatikastmetele. Kui on soov saada muna-,senne- ja spinatitoitudele või hakklihale idamaist maitsevarjundit, võib sinna lisada kurkumi.

 Indiapärane hakkliharoog köögiviljadega 2-le
Ettevalmistus 5 minutit
Valmimisaeg u. 20 minutit 

2  sibulat
2 küüslauguküünt
400 g külmutatud lillkapsast (või 1 kg värskeid õisikuid) 
4 tomatit 
1 tl oliiviõli 
pisut köömneid
300 gr lahjat delikatess hakkliha 
4 sl vett 
soola, musta pipart,
1 tl ingverjuurt (riivitud)
pisut kurkumit 

Haki peeneks sibul ja küüslauk. Kuumuta õli ning rösti selles köömneid. Lisa sibul, küüslauk ja hakkliha ning prae kergelt läbi. Sega juurde lillkapsas (värskel eralda õisikud üksteisest), tomatitükid ja vesi ning lase köögivilja-hakklihasegul kaane all umbes 15 minutit haududa. Lisa tomativiilud.
Maitsesta soola, pipra, ingveri ja kurkumiga.
Serveeri rooga koos keedetud kartuliga.

 

veel figuurisõbralikke nippe ...