>tomatimahl-aitab-vahendada-osteoporoosiriski*
Tomatimahl aitab vähendada osteoporoosiriski - Figuurisõbrad
Tomatimahl aitab vähendada osteoporoosiriski

Tomatimahl aitab vähendada osteoporoosiriski

Toronto Ülikooli teadlaste   E. S. Mackinnon, A. V. Rao, R. G. Josse ja L. G. Rao poolt tehtud uuring näitab, et tomatimahl suurendab rakke kaitsevate antioksüdantide hulka ja koos sellega aitab võidelda osteoporoosi vastu.

Toronto ülikooli teadlased uurisid tomatites oleva lükopeeni soodsat toimet  luudele.
Nende uuringute põhjal 30 mg lükopeeni, mis tähendab kahte tomatit, aitab vältida luude haigusi.

Osteoporoos
Osteoporoosi iseloomustab luumassi vähenemine, mis loob soodsa olukorra luumurdude tekkeks, eriti reieluukaela, selja ja randmeluude murdudeks.  Arvatakse, et Euroopas, USA-s ja Jaapanis kokku kannatab osteoporoosi all 75 milj inimest.
Naistel tekib osteoporoosi 4 korda sagedamini kui meestel, kusjuures diabeet vähendab luurakkude aktiivsust, mis on otseselt seotud osteoblastide küpsemise ja funktsiooni kahjustamisega.  
Lükopeen
Lükopeen on tomatites ja mõnedes aedviljades leiduv punane pigment – fütotoitaine. Ta on vajalik taimede kasvuks ja hapniku sidumiseks. Lükopeen vähendab oksüdatiivset stressi ja vähendab riski haiguste krooniliseks muutumiseks.  

Toronto teadlased uurisid 50-60-aastaseid naisi.   Katse alguses ei antud naistele kuu aja jooksul ühtegi lükopeeni sisaldavat aedvilja. Selle aja jooksul suurenes luurakkude hävimine. Pärast seda jagati osavõtjad nelja gruppi. Iga grupp sai kas 15 mg lükopeeni suukaudu, klaasi tomatimahla, milles on 15 mg lükopeeni, klaasi Jaapani tomatimahla, milles on 35 mg lükopeeni või platseebot.
Tulemusena nelja kuu pärast kõigil oli suurenenud seerumis lükopeeni hulk väljaarvatud platseebot saanud grupiliikmetel. Kuid lükopeeni saanud grupil oli suurenenud antioksüdantne võimekus, vähenenud oksüdatiivse stressi parameetrid ja vähenenud luurakkude hävimine (reabsorptsiooni markerite hulk vähenes).
Uuringu tulemused näitasid, et seerumi lükopeen oli pärast kapslite võtmist oluliselt suurenenud.
Teadlased tegid järelduse, et lükopeen kas kapslitena sissevõetult või tomatimahlana joodult vähendab osteoporoosi riski luurakkude imendumise ja oksüdatiivse stressi vähendamisega.

Allikas: E. S. Mackinnon, A. V. Rao, R. G. Josse ja L. G. Rao Supplementation with the antioxidant lycopene significantly decreases oxidative stress parameters and the bone resorption marker N-telopeptide of type I collagen in postmenopausal women. Osteoporosis International.2010.

 

veel figuurisõbralikke nippe ...