Itaalia pastakaste

Itaalia pastakaste

2 liitrit

30 minutit ettevalmistuseks+ 2h 15 min keetmiseks
See kaste sobib suurepäraselt erinevate roogade valmistamiseks: minestrone suppile, bolognese kastmeks, pajaroogadele

3 kg tomateid     
1/2 suurt peeneks hakitud sibulat
1 tl extra virgin oliivõli   
2 hästi hakitud küüslauguküünt
1 tl peeneks hakitud basiilikulehti
1 sl suhkurt     

1.Koori tomatid. Kõige lihtsam on seda teha, kui lõikad tomati koorele risti ja kastad korraks keevasse vette- siis saad noaga tõmmates kergelt naha kätte. Lõika ära ka varrekoht ja tükelda tomatid
2.Võta suur keedunõu. Kuumuta nõrgal kuumusel oliivõlis peeneks hakitud sibul (kuni muutub klaasjaks, mitte pruunistada) Lisa seejärel peeneks hakitud küüslauguküüned, kooritud tomatitükid, suhkur ja hakitud basiilik. Soovi korral timmi maitset pipra ja  veiniäädikaga.
3.Keera tuli hästi nõrgaks ja jäta kaste tasasele tulele umbes 2 tunniks kaane alla hauduma, aeg-ajalt sega puulusikaga.
4.Steriliseeri ja valmista ette purgid.
5.Konserveeri kaste kuumalt ja sule koheselt õhukindlalt.

Seda kastet võid kasutada erinevate retseptide juures:

* makaronipada (ühele) Keeda 60 g (2,5 ü) makarone peaaegu pehmeks. Nõruta ja sega nendele 250 ml (1 ü) pastakastet. Lisa hakitud basiilikut ja natuke punast tšillipipart. Kuumuta pidevalt segades, kuni makaronid on pehmed. Serveerimisel riivi peale parmesani juustu (25 g = 1 ü).
* Kiire Bolognesekaste (kahele): pruunista pannil 1 karp, 240 g (4,5 ü) delikatesshakkliha ja peeneks hakitud sibul. Lisa 10 ml punast veini ja 500 ml (2 ü) tomatikastet. Kuumuta hästi läbi. Serveeri  spagettidega (140 g keedetud – 2 ü).
* Lihtne Minestrone supp (ühele): valmista 200 ml köögiviljapuljongit. Lisa sellele 200 ml (1 ü) tomatikastet. Lisa hakitud lemmik köögiviljad - porgand, seller, suvikõrvits, küüslauk 150 g – 0,5 ü). Maitsesta soola japipraga. Keeda poolpehmeks ja siis lisa pisikesed tähekujuised makoronid (25 g – 1 ü)  ja keeda kuni makaronid on valmis. Vahetult enne valmimist lisa 1 tl konserveeritud türgiuba tomatikastmes.