Ürdid - 1. OSA

Ürdid - 1. OSA

Basiilik on üks maailma populaarsemaid maitsetaimi, mis sobib suurepäraselt eelkõige kanale ja teistele valgetele lihadele, aga ka hakklihade, köögivilja-ja pastatoitudesse ning värsketesse salatitesse.

Punet ehk oreganot kasutatakse pitsa, grillitud liha, pastakastmete ja tomatisuppide maitsestamisel. Seeneroogades tugevdab seente maitset.

Rosmariin sobib oma maitse ja säilitavate omaduste tõttu hoidistesse, uluki-, lamba- ja sealihale, hakklihale, marinaadidesse ja suppidesse, köögiviljaroogadesse.

Tüümian annab suurepärase maitse tomati- ja kalatoitudele, lihahautistele, hernesupile, maksale ja marinaadidele.

Kadakamarju kasutatakse palju Skandinaavia, Põhja-Prantsusmaa ja Saksa köögis. Koos küüslaugu ja aromaatsete ürtidega (majoraan, rosmariin, tüümian) annab huvitava maitsevarjundi. Ingliskeelsetes maades rohkem džinnimaitsestaja. Lisab kanatoitudele ulukilihamaitset ja tõstab esile suitsutatud toidu maitset. Enne kasutamist tasub marjad uhmris purustada.

Köömneid kasutatakse küpsetistes, lamba-, kana- ja sealiha-, seene- ja kapsatoitudes, keedetud või praetud kala, maksa-, kalkuni- ja ühepajatoitudes, punapeediroad, toorsalatid, mõdu, kali ja tee. Kui lisada köömneid talviste kartulite keeduvette saad tulemuseks värske kartuli maitse! 

Estragon on hõrgu, kergelt magusa ja aniisi meenutava aroomiga. Kasutatakse palju Itaalia ja Prantsuse köögis. Estragon on ka üheks sinepi ja ürdiäädika koostisosaks. Sobib hästi muna-, taime-, kala-, linnuliha- ja seenetoitude ning salatikastmete maitsestamiseks.  Suurepäraselt sobib veise-, uluki-, lamba ja linnulihaga, samuti maksaga.

Koriandri  lõhn ja maitse meenutavad sidrunit. Sisaldab palju C-vitamiini.  Kasutatakse nii lehti kui seemneid. Jahvatatud koriandriseemnete jahvatamisel saadud vürts soodustab seedimist ning on põletikuvastase toimega. Värske koriander on Hiina, India ja Jaapani köögi lemmik. Täiustab teisi maitseid, üks karri komponente. Kasutamine: liha-, kala-, riisi- ja köögiviljatoidud, küpsetised (leivad, õunakoogid), majonees, salatikastmed, hapukapsas, hoidised, marineeritud köögivili.  Sobib sea-, veise- ja linnulihaga, samuti hakklihatoitudesse.

Majoraani kasutatakse verivorstides, kaalika- ja maksatoidudes, köögiviljavormides ja -suppides, salatites ja seeneroogades, lambaliharoogades, broileri- ja munasalatites, pirukatäidistes. Samuti sobib majoraan ideaalselt, ahjuõunade, ürditee, pitsade, pastaroogade, kapsa- ja hernetoitude, kartuli- ja kalaroogade, leivataigna, maitsevõi ja tomatitega. 

Petersell on tõeline kasulike ainete pomm. Maitsestamiseks kasutatakse lehti (lisa pärast kuumutamist) ja juuri, kaunistamiseks lehti. Viib organismist välja liigse vee. Kasutamine: kana-, kala- ja lihatoidud, pasta- ja vormiroad, köögivilja- ja seenetoidud, köögiviljasalatid ja supid, kastmed, muna-, juustu- ja riisisalatid, ürdivõi.

SOOVID TERVISLIKULT KAALUST ALLA VÕTTA? ONLINE TOIDUPÄEVIK ON ABIKS!

 

veel figuurisõbralikke nippe ...