Lehtpeet ehk mangold
Lehtpeet ehk mangold on väga tervislik lehtköögivili, mis meie kliimas hästi kasvab. Müügil on plastkarpides väikseid beebimangoldilehti, mis sobivad vaid salatite sisse. Köögiviljana kasutame suuri, “täiskasvanud” lehtpeedi lehti ja varsi.
Lehtpeet on kalorivaene, kuid kiudainete sisalduselt väga väärtuslik toit, veelgi rohkem on aga hinnatav karotenoide ja antioksüdante (flavonoide) hulga poolest. Temas on vitamiine (A, E, B1, B2, B6, C) ja mineraale (kaltsium, kaalium, vask, jood, raud, magneesium). Lehtpeet on uriinieritust suurendava ja lahtistava toimega.
Seega lehtpeet on üks parimatest toitudest, mida saab süüa haigusterohkel ajal organismi tugevdamiseks. Ta on kasutusvõimaluste poolest väga mitmekülgne – lehtpeeti võib keeta, hautada, praadida, aurutada, vokkida.
Suuremate lehtpeetide puhul tuleks lehed rootsu küljest ära rebida. Sel juhul kasuta lehti sarnaselt spinatiga. Varrerootsud lõika juppideks, needki sobivad toitudesse.
Lehtpeedil on kergelt mõrkjas maitse. Teda sobib kuumutada pannil koos küüslauguga ja lisada erinevaid juuste (sh parmesan). Ka hape (sidruni- ja laimimahl, veini- või palsamiäädikas) sobib lehtpeediga. Ürtidest soovitatakse temaga koos kasutada basiilikut, koriandrit, loorberit, punet, tüümiani.
SOOVID TERVISLIKULT KAALUST ALLA VÕTTA?
ONLINE TOIDUPÄEVIK ON ABIKS! SISALDAB TUHANDEID TERVISLIKKE RETSEPTE, MIS SOBIVAD KOGU PERELE!