Ilus ja maitsev brokoli

Ilus ja maitsev brokoli

Rohelist värvi brokoli ehk spargelkapsas on botaaniliselt õisikköögivili ning välimuselt sarnane lillkapsaga. Soovitav on meeles pidada, et brokolist saab palju C-vitamiini, kuigi ta on sootuks leebe maitsega, pikemal keetmisel muutub isegi veidi kibedaks. 100 grammi brokoli söömisel saame kätte päevas vajaliku C-vitamiini koguse. Lisaks on see roheline aedvili rikas selliste ainete poolest, mis ergutavad organismi tootma ise vähivastaseid ensüüme, mis teeb temast väga kasuliku toidukraami. Need ensüümid muudavad kantserogeensed ained kahjutuks enne, kui nad pääsevad kahjustama terveid rakke. Tugeva vähivastase toimega on ka brokoli sugulased, nagu valge peakapsas, punane kapsas, lillkapsas ja Brüsseli kapsas.

Olulises koguses pakub brokoli karotenoide, nagu beetakaroteen ja luteiin, seleeni ning B-rühma vitamiine – need koostisained teevad temast olulise südame-veresoonkonnahaigusi ja vähktõbe ärahoidva köögivilja. Mõnede teadlaste arvates on brokoli tugeva skleroosivastase mõjuga, mistõttu soovitatakse just eakatel inimestel seda rohkesti süüa.

Headest koostisosadest leidub veel brokolis klorofülli, mis annab talle imelise värvi. Klorofüll aitab suurendada punaste vereliblede arvu ja kvaliteeti, aidates toime tulla põletikega. Kuna punalibled on hapniku kandjad tänu nendes paiknevale verevärvnikule, siis võib vabalt lugeda brokolit ka mälu parandajaks.

Peale selle on brokolis D-vitamiini, kaltsiumi ja K-vitamiini, mis on kasulikud luude tervisele. Kaltsiumi on brokolis võrreldes teiste kapsastega kõige rohkem. Temas on ka rauda, kaaliumi, magneesiumi ja fosforit. Kui võrdleme brokolit lillkapsaga, on brokolis kõiki vitamiine ja mineraalaineid rohkem, näiteks A-vitamiini, mida brokolis on 40 mg, lillkapsas peaaegu polegi.

Valmistamine

Brokolit võib süüa värskelt, aga ka aurutatult või keedetult. Teda ei tohi soojendada mikrolaineahjus, sest liiga kiiresti tekkiv tugev kuumus hävitab antioksüdante. Sageli süüakse brokolit keedetult, ent kuna keetmisel kipuvad õisikud kergesti lagunema, tuleks teda keeta mitte kauem kui 5 minutit. Samuti säilitab ta sel viisil paremini oma värvi, välimuse ja tekstuuri. Kuumutamine vähendab C-vitamiini ja foolhappe hulka 10–30%. Fütotoitainete sisaldus väheneb kuumtöötlemisel samuti, kuid nende omastatavus paraneb. Kuna brokoli keeduleende lahustub kasulikke mineraalaineid, tuleks seda kasutada suppide või kastmete valmistamiseks.

Brokoli on kasulik seedimise korrastaja ja kõhutäitja ning kaalulangetaja. Ta annab 100 grammi kohta umbes 35 kilokalorit, mis on ligikaudu sama palju kui väike sepikuviil, kuid hoiab kõhu pikalt täis, pealegi leidub temas on hulganisti kehale vajalikke aineid. Brokoli kiudainesisaldus ei ole väga suur (umbes 3 grammi 100 grammis) ning enamuse nendest moodustuvad lahustuvad kiudained ja seetõttu sobib ta eriti hästi näiteks mao- ja soolehaigusi põdevatele inimestele.

SOOVID TERVISLIKULT KAALUST ALLA VÕTTA? ONLINE TOIDUPÄEVIK ON ABIKS!

 

More Figure Friendly Tips