Langeta kehakaalu neli korda kiiremini !

Langeta kehakaalu neli korda kiiremini !

Väärtuslik jook - matcha tee!
 
Matcha tee erineb tavalisest rohelisest teest teelehtede kasvatamise ja töötlemise poolest. Matcha rohelise tee taimed kaetakse kolm nädalat enne korjamist päikesevalguse eest, mistõttu temas tekib väga rohkelt klorofülli. Teetaime tipus on õrnad ja pehmed noored lehed, mis annavad kõige peenema pulbri ja ideaalse maitse, kasutatakse kõige hinnalisema, tseremoniaalkvaliteediga tee valmistamiseks. Alumised, vanemad lehed on tugevamad ja ka teepulber tuleb “teralisem”. Seda teed kasutatakse näiteks matcha kookide, smuutide, jäätiste ja teiste magustoitude valmistamisel. Teelehed kuivatatakse päikese käes ja jahvatatakse kiviveskites imepeeneks erkroheliseks pulbriks. Klorofüllirohkus annab teele rohelise värvuse ning omaduse puhastada keha toksiinidest ja raskemetallidest. Matcha rohelises tees on väga rohkelt antioksüdante, mis tugevdavad immuunsüsteemi ja alandavad kolesteroolitaset. Teadlased ütlevad, et matcha tees on antioksüdante 10 korda rohkem kui mustikas. Kuna figuurisõbrad soovitavad juua päevas 8 klaasi vett või teed, siis hea valik on sellest juua 2 klaasi matcha teed. Sellega kiireneb ainevahetus ja kehakaal langeb kuni neli korda kiiremini. Matcha sisaldab rohkem kofeiini kui tavaline must purutee ja kordi rohkem kui tavaline roheline lehetee, (aga vähem kui must kohv), kuid ei tekita stressi ega südame puperdamist. Seda aitab vältida matcha tees sisalduv aminohape L-teaniin. mis toimib koos kofeiiniga ja rahustab, hoiab pulsisagedust normaalsena, ei tõsta vererõhku, aitab kontsentreeruda. L-teaniini kõrvalmõjuks on dopamiini ja serotoniini tootmine. Need kaks ainet parandavad tuju, mälu ja aitavad keskenduda. Matcha sisaldab ka C-vitamiini , kroomi, tsinki, magneesiumi. Kuna selle teepuru ka juuakse ära, siis saame kõik head ained kätte. Jaapani kultuuris on matcha roheline tee traditsioonilise teetseremoonia jook. Seda valmistatake hoolikalt ja kindla rituaaliga ning vaimne eesmärk on lepitamine, meelerahu ja hetkes olemine. Hiina taoistid ja Jaapani buda mungad on kasutanud matcha rohelist teed meditatsiooniks ning puhkamiseks.
 
Tee valmistamine
 
Puista 1 tl matcha pulbrit teetassi põhja, vala peale veidi jahtunud (ca 85 kraadi) keedetud vesi. Sega tee läbi kuni kogu matcha pulber on veega segunenud. Esialgu soovitame proovida 1tl matcha ja 3/4 tassitäie veega, kuna muidu võib tee liiga tugeva maitsega tulla. Jaapanis segatakse kergema tee (usucha) saamiseks 2 tl matcha pulbrit ja ¾ tassi vett, kange tee (koicha) saamiseks 6 tl matcha pulbrit ja ¾ tassi vett.
 
Kulinaarne matcha
 
Lisaks joogi matchale on olemas ka kulinaarne matcha, mis sobib ka tee valmistamiseks, kuid tema maitse on erinev. Värvilt on ta vähem roheline, kui tseremoniaal-matcha. See ei ole madalama klassi toode, kuid on hinnalt odavam. Tema valmistamismeetodid on erinevad ning seda kasutatakse peamiselt toitude valmistamisel ning küpsetistes. Kulinaarne matcha peaks lõhnama värskelt ning natuke muruselt. Temast saab edukalt valmistada mitmesuguseid toite ja jooke, maitse on tugevam ja konkreetsem, natuke mõrkjam ja sobib suurepäraselt rohelise tee late`desse, matcha-smuutidesse ning rohelise teega maitsestatud küpsetistesse. Kõige paremini maitseb see koos magusaine või piimaga. Matchast saab valmistada erkrohelisi kooke, kasutada smuutides ja salativinegrettides. Huvitav ja uudne on matcha latte, kus espresso asemel on maitse-, mõju- ja värvaineks kange matcha tee. Matcha annab sarnaselt kohvile energiat, äratab ja pakub joogielamust. Vahune piim annab piimajoogile mõnusa kreemisuse ja loa panna joogile juurde täendsõna latte.
 
Autor: Mai Maser, Figuurisõprade peakonsultant
 
SOOVID TERVISLIKULT KAALUST ALLA VÕTTA? ONLINE TOIDUPÄEVIK ON ABIKS!

 

veel figuurisõbralikke nippe ...