Mitmekülgne pihlamari

Mitmekülgne pihlamari

Pihlakas on päris suure suhkrusisaldusega pisikene õun, kuigi peame teda marjaks!

Magusa maitse võtab aga ära temas sisalduv mõruaine parasorbiinhape. See teebki marjad kibedaks.

Pihlakas sisalduvad biokeemilised ühendid on:

Sorbitool (sorbiit) on vees hästi lahustuv magusa maitsega suhkur-alkohol, mis seedekulglast imendub aeglaselt ning sellepärast sobib ka suhkruhaigetele. Aeglase imendumise tõttu aga ta tekitab gaase, tugevat käärimist ja koos sellega kõhulahtisust. Sorbitooli (E420) kasutatakse üsna laialt suhkruasendajana.

Sorbiinhape on pihlakamahlas. Ta on tugev pärm-ja hallitusseente hävitaja ning seetõttu sobib pihlakamahla teiste puuviljade säilitamiseks. Võib tekitada allergiat.

Parasorbiinhape leidub pihlakamarjades, on kibeda maitsega ja suurtes kogustes mürgine, Ta laguneb külmumisel ja ka marjade külmas vees leotamisel. Mõru maitse vastu aitab ka pihlakate keetmine nõrgalt soolases vees.

Pihlakas ei ole eriline maiuspala, kuid temast valmistatakse mahla, keedist ja veini.

Pihlamarjades leidub ülirikkalikult kasulikke vitamiine ja mineraalaineid. Beetakarotiini on pihlakas 9 mg 100 g kohta ehk sama palju kui porgandis, ohtralt on C-vitamiini (200 mg%), P-vitamiini (2600 mg%), K-vitamiini, orgaanilisi happeid (kuni 3%), suhkruid (kuni 8%), pektiine, flavonoide, parkaineid, eeterlikke õlisid. Suhkruist leidub kõige rohkem sorboosi (25%) ja mikroelementidest mangaani, rauda, vaske, ka fosforit ja räni. Pihlakamarja seemned sisaldavad ka kiiritus- ja röntgenikahjustuste vastast toimeainet amügdaliini. Pihlakas on ka mikroobide ja bakterivastase toimega aineid, mistõttu nad säilivad hästi ja aitavad ka teiste toiduainete käärimisprotsessi ära hoida. Vitamiinide ja mineraaliderikkad pole mitte ainult marjakobarad, vaid ka õied, puukoor ja lehed, millest kõigist saab valmistada mõjuvaid tervisetooteid.
 

Pihlakas aitab „saja häda” vastu:

Tee valmistamine: 1 sl peenestatud marju 1 kl vee kohta, keedetakse 5 min ja lastakse seista 4 tundi. Tee tõmmis õhtul termosesse valmis ja joo poole klaasi kaupa kaks-kolm korda päevas.

Autor: Mai Maser, Figuurisõbrad OÜ peakonsultant

 

veel figuurisõbralikke nippe ...