Ürdid - 2. OSA

Ürdid - 2. OSA

Tilli iseloomulik lõhn kujuneb jahedas kasvukohas. Õisikud sobivad hästi kurgikonservidesse. Till kõlbab hästi nii toorelt, kuivatatult, sügavkülmutatult kui ka soolatult. Kasutamine: salatid, seene-, kala-, kooriklooma- ja lihatoidud, keedetud köögivili (eriti kapsas), marinaadid, ürditee. Tilliseemnete kasutamine: vähilised, räimed, kapsa hapendamine. 

Münt on väga värske ja puhta maitsega. Eestis tuntakse eeskätt piparmünti, mis on parim värskena. Sobib lamba- ja ulukilihaga; üldjuhul ei kasutata koos teiste ürtidega. Ideaalne magustoitudes, teena ja ka kohvi maistestamiseks.

Salvei on tugevalõhnaline, mõru, pisut kibeda ja vürtsikalt aromaatse maitsega ürt, mis on parim värskena. Kasutada võiks mõõdukalt, muidu saab toit liiga tugeva maitse. Salvei on levinud itaaliapäraste liharoogade valmistamisel. Sobib linnu-, lamba-, vasika- ja sealihaga, samuti maksa ja neeruga ning lihatoitude täidistesse.

Sidrunmeliss on õrnalt vürtsika, sidrunit meenutava maitsega ürt. Sidrunmelissi lehtedega maitsestatakse linnu- ja vasikaliha. Suurepärane magusroogades, teedes ning kohvi maitsestamiseks.

Sidrunputk ehk sidrunhein on tarvitusel Tai köögis. Tugeva sidrunimaitse ja -lõhnaga varsi saab süüa ainult õhukesteks viiludeks lõigatuna ja ka kuivatatuna; neid lisatakse wokiroogadesse, marinaadidesse ja kastmetesse maitse andmiseks. Väga mõnus teesegudes.

Leeskputk kasvab puhmastena, mille lehtedel on tugev maitse. Maitselt meenutab tsitrusvilju ja sellerit. Sobib sea- ja veiselihaga.

Aed-haraputk meenutab oma väikeste roheliste lehtedega peterselli. Sobib linnuliha ja ka teiste lihadega.

Aed-piprarohi on roheliste väikeste lehtedega, vürtsikas maitsetaim. Kasutatakse lambaliha maitsestamiseks.

Apteegitill ehk fenkol võib maitse poolest varieeruda magusast kibedani (olenevalt sordist), meenutab aniisi ja lagritsat.  Indias ja Pakistanis kasutatakse röstitud apteegitilli seemneid seedimise soodustajana ning hingeõhu värskendajana. Sobib sealiha juurde nii jahvatatud/kuivatatud ürdina kui ka köögiviljalisandina, samuti võib kasutada lamba- ja linnuliha ning maksaga. Esineb laialdaselt Vahemere köögis, kus mugulad ja lehed on kasutuses kõrvalroogades, salatites, pastas, köögiviljaroogades ja risottos nii toorelt kui küpsetatult. Apteegitilli seemned on tavaline koostisosa Itaalia vorstides ja lihapallides ning Põhja-Euroopa rukkileivas. Värskeid või kuivatatud tilli lehti lisatakse paljudele muna, kala, liha ja muudele roogadele.

Murulauk pärineb lauguliste perekonnast. Erkrohelise värvusega, värske, õrna, pehme ja muheda sibulamaitsega taime lisatakse toidule värskena vahetult enne serveerimist. Sobib kokku veiselihaga.

Küüslauk on teada-tuntud terviseturgutaja, sobib mõõdukas koguses kõikide lihade ja hakklihadega, eriti hästi veise- ja lambalihaga ning on asendamatu komponent wokiroogades. Saadaval värskena, purustatuna ja pulbriks jahvatatuna. NB! Küüslaugule omane tugev spetsiifiline maitse ja lõhn areneb täielikult välja alles kuivamise ajal.

SOOVID TERVISLIKULT KAALUST ALLA VÕTTA? ONLINE TOIDUPÄEVIK ON ABIKS!

 

veel figuurisõbralikke nippe ...