Söö lisaaineteta toitu!
Toidu põhiline väärtus on tema hea maitse, kuid ta peab ka olema välimuselt, tekstuurilt ja toiteväärtuselt sobiv. Mida rikkalikumalt toitu on, seda valivamad me oleme. Kuid raske on hinnata, kas kõik pakutav on ka kasulik ja hea! Praegusel ajal on üks suuremaid ohtusid toiduainete tugev töötlemine ja pikaajaline säilitamine. Lisaks on kaubandamise huvides tekkinud nii ulatuslik „tootearendus”, mis nõuab üha rohkem erinevaid lisaaineid, milledest aga kõik ei ole ohutud. Ohud võivad olla:
- keemilised – raskemetallid, taimekaitsevahendite jäägid, kahjuritevastased kemikaalid, praadimisel tekkivad ühendid jm;
- füüsikalised – klaasikillud, liiv, juuksekarvad jm;
- bioloogilised – haigusttekitavad mikroobid
Toit võib olla saastatud mitmete kemikaalidega (nitraatidega, dioksiinidega), kuid toidule võib olla ka tahtlikult lisatud lisaaineid tehnoloogilistel eesmärkidel. Alati ei saagi kõige lisatu kohta kindlat tõendust tema ohutusest või allergiseerivatest omadustest. Sellepärast kui on vähegi võimalik, soovitame süüa kodumaist toitu, mis on vähe või üldse mitte töödeldud. Ning valmistada koduselt ja värskelt kõik road. Orienteeruda aitab mõningate toitude kohta esitatud alljärgnev tabel.
Lisaainete sisaldus:
EI SISALDA VÄHE LISAAINEID PALJU LISAAINEID VÄGA PALJU LISAAINEID
Toores liha soolaliha vorst puljongikuubik
Toores kala suitsukala kalakonserv kala puljongikuubik
Piim maitsestatud jogurt jäätis vahustatud koore-sokolaadi
Kaerahelbed leib rullbiskviit kaunistatud kihiline tort
Mahl mahlajook karastusjook mahlajoogi pulber
Eesti õun šokolaad mahlajää karamell
SOOVID TERVISLIKULT KAALUST ALLA VÕTTA? ONLINE TOIDUPÄEVIK ON ABIKS!
VÕI TULE FIGUURISÕPRADE GRUPPI! GRUPPIDE AJAD LEIAD SIIT