Ürdid - 3. OSA

Ürdid - 3. OSA

Sibul on laialt kasutatav üle maailma. Taime maa-alune lühivõrse koosneb mahlakatest paksudest lehtedest, mis kasvavad kihiti - nii on ka lõikepind siiruviiruline. Kui koorime sibulat leiges vees või voolava sooja vee kõrval, õnnestub vältida selle tööga tavaliselt kaasnevaid pisaraid. Sibula maitse muutub mahedamaks, kui leotada seda enne kasutamist külmas vees või praadida. Eripärase lõhna ja maitsega värske sibul või sibulapulber sobib kõigi lihadega, eriti hästi sea- ja hakklihaga. Salatite tegemisel kasutatakse ka taime rohelisi võrseid.

Porrulaukon mugulsibulast mahedama ja rohelisest sibulast tugevama maitsega lauguline. Toitudeks kasutatakse nii valget juureosa kui ka rohelist leheosa, mis on asendamatu wokiroogades ning sobib ka lihatäidistesse jm.

Paprika sobib hautiste, praadide, grill-liha, kala- ja munaroogade ning mereandidest valmistatud suppide maitsestamiseks

Küüslaugupulber. Kuivatatud küüslaugu lõhn ja maitse tulevad esile alles toitu kuumutades. Maitseaine sobib hästi kõikidesse roogadesse, kus on tavaks küüslauku kasutada – näiteks praetud, grillitud või gratineeritud toitudesse ja marinaadidesse.

Ingver sobib suurepäraselt seaiha ja ribidega, aga samuti magusate kondiitritoodete ning puuviljade juurde pakutava vahukoore maitsestamiseks.

Kaneeli saadakse kaneelipuu koorest. See on suurepärane riisi- ja mannapudru, kookide ja kuklite ning puuviljasalatite maitsestamiseks. Kaneeli kasutatakse eriti palju just India köögis.

Kardemon on populaarne maitseaine Indias ja Lähis-Idas, kus seda lisatakse ka kohvile. Tavapäraselt kasutatakse kardemoni aga kookides, saiades ja puuviljamagustoitudes.

Kurkum annab toidule kauni kollase värvuse. Enne toidule lisamist sega tilgas toiduõlis. Võib kasutada safrani asemel. Lisab toidule eriliselt pehmet idamaist maitsevarjundit. Üks karri komponente. Kana-, kala- ja sealihatoidud, salatikastmed, keedetud riis, muna-, seene- ja köögiviljaroad. 

Loorberilehti sobib nii tervelt kui purustatult kasutada liha, kala, ulukiliha, kastmete, suppide ning marinaadide maitsestamiseks. Terved loorberilehed oleks hea enne serveerimist toidust eemaldada. 

SOOVID TERVISLIKULT KAALUST ALLA VÕTTA? ONLINE TOIDUPÄEVIK ON ABIKS!

 

veel figuurisõbralikke nippe ...