Antioksüdandid! Head abimehed oksüdatiivne stressi korral!
Vabade radikaalide teket pidurdavad ja reguleerivad ained, mida nimetatakse antioksüdantideks. Terves organismis on antioksüdantide ja vabade radikaalide vahel tasakaal. Vabad radikaalid muutuvad ohtlikuks kui tasakaal on rikutud. Antioksüdandid katkestavad vabade radikaalide poolt alustatud ahelreaktsioone.
Antioksüdandid tugevdavad vastastikku omavahelist toimet, mistõttu on oluline, et organism saaks neid kõiki üheaegselt mitmekülgsest toidust.
Kõige olulisem antioksüdantide saamise allikas on köögiviljarikas toit.
Osa antioksüdante toodab keha ise - koensüüm Q10, melatoniin, lipohape.
Antioksüdantide toimel:
- pidurduvad vananemisprotsessid;
- alaneb kolesteroolitase;
- väheneb ateroskleroosirisk;
- väheneb südamehaiguste ja insuldirisk;
- aeglustub Alzheimer'i tõbi;
- väheneb kasvajate tekkevõimalus;
- vähenevad sigaretisuitsust tekkivad kahjustused, jne.
Millised vitamiinid on antioksüdandid ja kust me neid same
Tähtsamad antioksüdandid on C-, A- ja E-vitamiin, karotenoidid, flavonoidid, Q vitamiin e ubikinoonid, seleen, mangaan ja tsink.
SOOVID TERVISLIKULT KAALUST ALLA VÕTTA? ONLINE TOIDUPÄEVIK ON ABIKS!