Kaltsiumirikkad toiduained, mis ei ole piimatooted!
	Meie luukude uueneb pidevalt. Alates 40. eluaastast hakkab luukoe mass vähenema umbes 0,5% aastas. Naistel kiireneb see eriti pärast menopausi.
	Et luud oleksid tugevad ja terved, peab toidus olema piisavalt kaltsiumi kõrval ka magneesiumi,  D-vitamiini ja valke. Head allikad on piimatooted, rasvane kala ja pähklid-seemned. Kuid lisaks nendele saame kaltsiumi ja teisi mineraalaineid, vitamiine ja taimseid toitaineid aedviljadest!
	Brokoli   - 1 tass (2,5 dl) keedetud brokolit sisaldab ligikaudu 140 mg kaltsiumi 
	Lehtkapsas  - 1 tass (125 g) sisaldab 52 mg kaltsiumi. 
	Spinat -  1 tass keedetud spinatit annab 200 mg kaltsiumi
	Varsseller    - 200 g  varssellerit annab 90 mg kaltsiumi.
	Apelsin  -    1  apelsin  annab umbes 90 mg kaltsiumi lisaks rohkele C-vitamiini hulgale.
	Kuivatatud viigimarjad -   2 kuivatatud viigimarja annavad 43 mg kaltsiumi.
	Mandlid - 28 g sisaldab 67 mg kaltsiumi, lisaks sellele aitab hoida veresuhkrut kontrolli all, alandab kolesterooli ning aitab kaalu langetada.
	Päevalilleseemned - 28 g kuivatataud päevalilleseemneid sisaldab 32 mg kaltsiumi.
	Brasiiliapähklid - 12 pähklit annab ligikaudu 90 mg kaltsiumi.
	Valged oad – 100 g valgeid ube annab 90  mg kaltsiumi.
	Rukola - 100 g rukolat annab 160 mg kaltsiumi
	Toidud ja harjumused, mis viivad kaltsiumi organismist välja:
	• gaseeritud joogid
	• alkohol ja suitsetamine
	• liialdamine mahlade, hapude puuviljade, marjade ja äädikaga 
	• liialdamine  rabarberi, spinati, ja oblikaga (sisaldavad oblikhapet)
	• liigne valgu, suhkru, rasva ja soolasisaldus toidus
	• liigne C-vitamiini tarbimine (nt toidulisanditest), kohviga liialdamine.
SOOVID KAALUSTA ALLA VÕTTA, SIIS ONLINE TOIDUPÄEVIK AITAB! PROOVI 3 PÄEVA TASUTA! ONLINE TOIDUPÄEVIKU LEIAD SIIT


Retseptid





