Isuäratav lõhn võib vähendada soola vajadust

Isuäratav lõhn võib vähendada soola vajadust

Maailma Terviseorganisatsiooni eesmärk on aastaks 2025 viia soola tarbimine aastas väiksemaks kui 5 g. Teooria on selge, kuid kuidas seda praktiliselt teha? Ligikaudu 75% päevasest soolakogusest saadakse tööstuslikult valmistatud valmistoidust. Professor Francesko Cappuccio (UK, Warweck) ütleb, et kui päevas vähendada soola kogust 3 g, aitab see ära hoida Inglismaal aastas 8000 infarktisurma ja 12 000 surma südamehaigustesse.

Paljud laboratooriumid töötavad selle nimel, kuidas saaks toidu maitseomadusi säilitades vähendada nende soolasisaldust. Üheks selliseks lahenduseks on lõhnainete lisamine. Isuäratavalt lõhnav toit aitab maskeerida maitseliselt naatriumi asendamise kaaliumkloriidiga, ütlevad Unileveri teadlased Dr Max Batenburg ja R.D Vlaardingen ajakirjas Journal of Food Science (2011).

Batenburg koos kaastöötajatega on uurinud aroomiainete ja maitseparandajate praktilist kasutamist toiduainetes, kuhu varem lisati rohkesti soola. Nad vähendasid soolasisaldust 15% võrra meeldivalt lõhnavate aroomiainetega. Kui aga lisati aroomaineid koos naatriumi asendavate mineraalainetega, saadi naatriumkloriidi kogust vähendada 30%.

Kuid tehnoloogiliselt on sageli vaja tootele lisada tema maitseomaduste, konsistentsi, välimuse, tekstuuri ja säilivuse pärast kindlat soola hulka.

Brasiilia teadlased Cruz jt uurisid võimalust juustu soola hulga vähendamiseks. See polegi lihtne, kuna sool on vajalik starterkultuuri aktiivsuse vähendamiseks ja tootele spetsiifilise lõhna andmiseks. Sool on vajalik juustu valmimisel. Pole võimalik vähendada soola hulka toote maitse- ja säilimisomaduste arvel.

British Medical Journal on publitseerinud artikli “Poliitilised otsused inimeste soolatarbimise vähendamiseks”, kus tuuakse välja järgmised punktid:

Seega kuigi teame, et liigne soola tarbimine on kahjustava toimega, ei ole tänaseks veel leitud sobivaid asendusmeetodeid. Lisatavate aroomiainete ohutus peab olema enne põhjalikult kontrollitud, kui neid võiks tööstuslikus tootmises aktsepteerida. Seni aga soovitame kasutada maitseaineid, ürte ja harjutada end magedama toiduga.

 

veel figuurisõbralikke nippe ...