JUUST- mõnus amps

JUUST- mõnus amps

Juustus on olemas kõik vajalikud põhitoitained – kergesti omastatavad täisväärtuslikud valgud, erinevad piimarasvad, mineraalained ja vitamiinid. Kuna juust on rasvarikas ja seetõttu kaloririkas, siis tuleks toiduvalikul arvestada koguhulgas erinevaid piima ja piimatoodete soovitusi ja mitte süüa neid liiga palju. Valik sõltub maitsest. Juust sobib neile, kes ei talu piimasuhkrut. Juustu valmimisel see lagundub. Kellel on aga valgu allergia, ei ole soovitav juustu süüa. 

Figuurisõpradele on piimatoodete määraks ühikut, millesse peab mahtuma nii piim, kohupiim, jogurt kui ka juust – kõik tooted, kuid valik on individuaalne.

Lahjad piimatooted on sama väärtuslikud nii kaltsiumi kui ka teiste mineraalainete poolest. Kes on kimpus ülekaaluga võiks valida just ainult lahja või väherasvase juustu 20-30-50 g päevas.

Juust sobib igale inimesele, kuna valmistamise käigus toimuval järelvalmimisel piimavalgud osaliselt lõhustuvad ja sellepärast keharakkudel on vähem vaeva nende omastamisega. Juustus on tänu rasvadele vähesel määral A ja D-vitamiini, millised on rasvlahustuvad. Temas on ka B-rühma vitamiine. Juust sobib noortele ja eakatele tänu suurele kaltsiumi ja fosforisisaldusele – kõiki ohustab tänapäeval luude hõrenemine. Lisaks on hakatud valmistama tervislikke piimhappebakteritega rikastatud juuste, mis on seedeorganitele kasulikud. Juust, temas sisalduva mangaani tõttu annab jõudu erilisele aroomibakterile, mis moodustab juustus gaasi ja põhjustab aukude teket.

Juustud on suhteliselt rasvarikkad. Juustu kalorsus olenebki rasvasisaldusest. Tihti näidatakse juustu pakendil rasvasisaldust protsendina kuivainest. Üldine rasvasisaldus juustus on tegelikult väiksem, kuna kuivaine sisalduses ei ole juustus leiduvat vett arvestatud. Kui rasvasisaldus on märgitud 100 grammi juustu kohta, siis on ka vee olemasolu arvesse võetud.

Igal nädalal võid juustu süüa, ka iga päev – kuid varieeri, kas kasutad pastaroale riivjuustu, teed röstsaia juustuga, teed hommikuvõileiva lahja määrdejuustuga!

Ka kodujuust on juust, mida süüa. Ülekaalu korral on hea toit kodujuust keedukartuliga, juurde hautatud köögivili – suurepärane lõuna!

5% Juku juust on veerikas – proovi, kas maitseb! Samahästi sobib 10% Juku, kuid maitses on tunduv vahe.

Hea on harjutada sööma vähe juustu korraga, siis see väike kogus võib olla suhteliselt kaloririkkam. Kui sulle on toidu maht oluline, siis söö lahjemat suuremas koguses.

Pea meeles:

Juustunoa viil on sobivalt õhuke! Kasuta ainult juustunuga!

Riivjuustu teelusikatäis annab toidule hea maitse – ära pane seda supilusikaga1

Kui juustust loobud, siis joo piima, keefiri, söö kodujuustu – igat vähe! Kuid head loomse valgu allikad on ka linnuliha, kala ja muna.

 

Figuurisõbrad.

 

veel figuurisõbralikke nippe ...