Kiudained kaitsevad haiguste eest
Kiudainerikasteks toitudeks on teraviljad, puu- ja köögiviljad. Seedekulgla läbimisel toimub kiudainete lõhustumine, kuid neist imendub väga väike osa. Põhiliselt seob kiudaine vett ja mitmeid organismile mittevajalikke või kahjulikke aineid ja väljub kehast väljaheitega.
Kiudained ergutavad mao ja soolestiku motoorikat ehk kiirendavad toidu liikumist soolestikus, stimuleerivad lima tootmist jämesooles ning väldivad seega kõhukinnisust.
Lahustuvad kiudained seovad sapphappeid ja viivad need organismist välja, vastasel juhul võivad sapphapped muutuda kantserogeenideks ehk vähi teket soodustavateks aineteks, ja imenduda.
Kuna sappi moodustatakse kolesteroolist, viiakse kehast välja ka liigne kolesterool, mis on arvestatav südame-veresoonkonna haiguste riskifaktor. Tulemusena väheneb infarkti ja kõrgvererõhutõve tekkimise risk.
Lahustuvad kiudained alandavad lisaks veel veresuhkru ja insuliini sisaldust ning on seega tähtsad suhkruhaiguse ennetamisel.
Insuliini taseme langetamine toob omakorda kaasa kolesterooli ja madala tihedusega lipoproteiinide ehk veresoonte lupjumist soodustavate rasvade tootmise vähendamise.
Rasvade vähenenud imendumise tulemusena on võimalik langetada ka kehakaalu ehk lisaks ülemäärase kalorite tarbimise piiramisele on see kõige loomulikum viis kaalulangetamiseks.
Kiudainetel on omadus siduda raskemetalle ja vähendada nende imendumist organismis.
Lahustuvaid kiudaineid kasutab seedetrakti mikrofloora energiaallikana. Tekivad soodsad tingimused mikroobide arenguks, mille tulemusena pidurdatakse vähki tekitavate ühendite moodustamiseks vajalike valkude teket.
Vähirisk väheneb ka tänu soole paremale seedimisvõimele ja seeditud toidu kiiremale väljutamisele.