Toidunõuanne - hapukapsas

Toidunõuanne - hapukapsas

Kõige olulisem teave paljudele figuurisõpradele - hapukapsas on köögivili ja 300 g annab 1 ühiku!  Kui aga otse kaloraaži järgi arvestada võid süüa ka 400 g hapukapsast 1 ü eest. Hapukapsas sisaldab vaid umbes 20 kcal 100 g kohta. Kapsa hapendamisel lisatakse riivitud kapsale vaid soola ja vahel ka porgandit, köömneid vms - mis ei tõsta kapsa kaloraaži.

Hapukapsas on hea kõhule ja nahale. Sellest iidsest esivanemate toidust saad talveks vajalikke C- ja B-grupi vitamiine. Oluline on seegi, et hapukapsas säilivad vitamiinid kevadtalveni, mil neist kõige suurem puudus.

Et hapnemisel on mikroobid ära teinud suure eeltöö, siis on teatud toitained (valgud, süsivesikud) hapendatud kapsast paremini omastatavad kui värskest. Happed soodustavad ka seedimist. Siit ka põhjendus eestlaste seas juurdunud tavale süüa rasvast sealiha koos hapukapsaga.

Kapsa kaloritevaesus kaob  kui kapsale ohtralt rasva lisatakse (traditsiooniliselt valmistatud praekapsas).  Keetmise käigus väheneb ka vitamiinide, eriti C-vitamiini sisaldus.

Figuurisõbralik soovitus on just praegusel ajal krõmpsutada toorest hapukapsast - vali toore salati jaoks hästi peenelt riivitud kapsas. Selleks on paremad plastämbritesse pakendatud, hästi peeneks riivitud. Õhtuks võid valmistada ülilihtsa ja kalorivaese hapukapsasalati, lisades 0,5 kilole kapsale juurde hakitud õuna ja hapukurgi, mugulsibula, veidi õli. - täidab kõhtu ja soodustab head seedimist.

 

SOOVID ENNE PÜHI PAARIST LISAKILOST VABANEDA? APPI TULEVAD KIIRDIEEDID.

VÕI KASUTA ONLINE TOIDUPÄEVIKUTSISALDAB TUHANDEID TERVISLIKKE RETSEPTE, MIS SOBIVAD KOGU PERELE!

 

veel figuurisõbralikke nippe ...