Kasulik ja soodne kikerhernes
Mida oled valmistanud kikerhernestest? Kikerherned on hinnalt soodsad ja neid võib peaaegu igas toidus kasutada – supid, panniroad, salatid, hautised jne. Eestlestegi seas on paljude lemmikuks saanud kikerhernestest valmistatud hummus, mida võib kasutada dipikastmeks, võileivamäärdeks, wrapi vahele jne. Kikerhernestest valmistatakse isegi jahu, mis segatuna kokku võrdses koguses veega sobib kasutada retseptides muna taimse aseainena. Eriti rõõmustav neile, kes ei saa muna tervislikel põhjustel süüa. Kikerherneid võid osta kuivatatult ja keeta ise või mugavama variandina kasutada juba valmis konservi.
Võta kikerherned oma menüüsse, sest:
- on head taimse valgu allikad. Koos täisteraviljaga serveerides saab kätte kõik asendamatud aminohapped.
- sisaldavad märkimisväärses koguses magneesiumi, vaske, tsinki, foolhapet, kaaliumit.
- tänu oma suurele kiudainete sisaldusele täidavad hästi kõhtu ja aitavad hoida veresuhkru taset tasakaalus, mis omakorda vähendavad näksimist päeva jooksul ja aitavad alandada ja hoida kaalu.
- sisaldavad molübdeeni, mis aitab kehal sulfiteid kahjutuks muuta. Sulfiteid on säilitusainena nii veinides, lihatoodetes kui salatites. Sulfitite suhtes tundlikel inimestel võib selliste toitude söömine tekitada allergiat, aga ka peavalusid, südame kloppimist jne.
- sisaldavad ka rauda, kuid selle saab kätte koos C-vitamiiniga. Sellepärast sobivad herneste juurde rohkesti C-vitamiini sisaldavad aedviljad.
- kikerhernestel on diureetiline ja seedemahlade eritumist soodustav toime, nad on head soolestiku puhastamiseks.
Maitselt ja lõhnalt meenutavad kikerherned pisut kana, millest ilmselt ka nende inglise keelne nimetus chickpeas.
Ideid kikerherneste kasutamiseks leiad ka meie uuest 6 päevasest SÄÄSTUMENÜÜST.