Kiudainerikkad toidud teevad tuju heaks
Kiudained kuuluvad süsivesikute suurde rühma, annavad aga toiduenergiat 2 kilokalorit 100 grammi kohta. Tärkliserikkad süsivesikud ja magusained on energiarikkamad, imenduvad kiiremini ja annavad 4 kilokalorit. Kiudainete päevane vajadus on orienteeruvalt kuni 35 g, kuid tasub teada, et nad võivad pärineda erinevatest toitudest ning ka nende toime on erinev. Sellepärast on soovitav jälgida selle suure toitainegrupisiseselt mitmekülgsust.
Kuidained on ääretult olulised seedetegevuse korrastamiseks, soolestiku liikumise tagamiseks, mikrobioomi elu kindlustamiseks, laguproduktide ja mürkainete väljaviimiseks jm. Selleks, et kogu see süsteem töötaks inimese tervise heaks, on vaja ammendada kiudaineid neljast erinevast toitude grupist, varieerides neid oma toidulaual nädalate lõikes. Mõned toidud aga võivad kuuluda oma kiudude ehituselt mitmesse gruppi!
Nendeks gruppideks on:
1. Täisteraviljatooted, nagu täisterarukkijahu, odrajahu, täisteranisujahu, eraldi ka kõigi teraviljade kliid, tume riis, täisteramakaronid jm, mis kõik on tuntud hea kiudainete sisalduse poolest. Need on mittetärkliselised polüsahhariidid, millede 1 gramm annab 2 kilokalorit. Nad aitavad hoida seedimist korras, kindlustavad soolestiku regulaarse liikumise (peristaltika), väldivad kõhukinnisust. Mida rohkem on tera töödeldud ja kliidest vabastatud, seda vähem on temas kiudaineid.
2. Rohelised taimed, nagu spargel, küüslauk, sibul, porrulauk, artisokk sisaldavad oligosahhariide, milliste kiud soodustavad soolestikus heade ja kasulike mikroobide kasvu. Neid ei süüa tavaliselt üksikult palju korraga, aga nad sobivad lisandiks väga erinevate aedviljatoitude valmistamise juurde.
3. Küpsetatud toiduained, mida on soovitav vahel süüa jahutatult, kuna sellega toidu omadus muutub. Siis kuulub roheline banaan, küpsetatud mais jahtunult, pruun riis, jahtunud kartul, rohelised oad, jahtunud (külm) pasta, läätsed. Kõik loetletud toiduained sisaldavad tärklist, mille omadused muutuvad jahtunult - tekib resistentne tärklis, mille struktuur on kiuline ja paigutub taimes võrkjalt.
4. Mõned puuviljad, juurviljad ja teraviljad sisaldavad sellist tüüpi kiuaineid, mis toetavad eriti tugevasti bakterite kasvamist ja tegutsemist. Neid nimetatakse prebiootikumideks. Siia kuuluvad - õun, sibul, nisukliid, kaerahelbed, oad, sigur, topinambur jt.
Kiudained, sh. prebiootikumid on parim toit õnnehormooni toetavale mikrobioomile ja Sinu rõõmsale tujule!
Valik on Sinu!
PROOVI 5 PÄEVAST KIUDAINETERIKAST KIIRDIEETI (KAALUKAOTUS KUNI -4KG). DIEEDI LEIAD SIIT