UUS! Kuidas keeta head putru?

UUS! Kuidas keeta head putru?

Puder on toidulaual üks kindel toit, mis sobib „hällist hauani” nii hommiku-, lõuna kui ka õhtusöögiks. Hommikul sobiksid rohkem vedelamad, lõunaks sõmerad ja magustoiduks marjade või keedisega. Keetke putrusid erinevatest teraviljadest valmistatud kruupidest, tangudest, helvestest ja jahudest.

Pudru valmistamine on lihtne, aga mõnikord väga keeruline. Hea pudru keetmise kogemus tuleb ainult praktikaga, katsetamise ja kõrvetamisega! Igal pudrukeetjal kujuneb välja oma retsept ja maitse. Kuid katsetagem!

1. Leotage teri eelnevalt. See muudab pudru valmimise kiiremaks, eriti kui valmistada seda teradest, kruupidest või tangudest. Leotada võiks 6-8 tundi toasoojas vees, selleks sobib hästi terade õhtul vette panek ja hommikune keetmine. Peale selle muutuvad terad leotamisega väärtuslikemaks, nendes hakkab toimuma fermenteerumine ja tänu sellele omastatakse toitaineid mitu korda paremini. Kiudainerikkaid terveid teri ja kruupe on hea leotada ka nende välispinnal leiduva fütiinhappe lõhustamiseks. Peale leotamist pese terad. Ka siis, kui teri enne valmistamist ei leotata, tuleb kruubid, riis, tatar, hirss ja kinoa enne kasutamist pesta.

Leotatud teravilja keetmisel võib võtta ka veidi vähem vedelikku, kuna leotatuna imavad nad seda vähem sisse. Ka  helbeid võib leotada fermenteerumiseks, keetmise eesmärgil seda pole vaja teha, kuna need keevad niigi kiiresti pehmeks.

2. Keetmiseks pane terad kas külma või keevasse vette, sellel pole vahet, kuna keetmisaeg algab keema hakkamise hetkest. Külma veega keema pandud puder on veidi venivam ja kleepjam. Putru tuleb jälgida keemise ajal: kui kogu vedelik on teradesse või helvestesse imbunud, aga puder ei ole veel pehme, siis lisa keemise lõpuosas vedelikku juurde. Paksuse järgi jagunevad pudrud sõmerateks, vedelateks ja paksudeks ehk tihketeks. Kui   puder on pehme ja küps, aga liiga vedel, siis võiks keerata kuumus kinni ja lasta pudrul kaane all 5-10 minutit seista. Puder läheb soojas seistes oluliselt paksemaks.

3. Et puder põhja ei kõrbeks, siis lisa piim keetmise lõpuosas. Piimaga pudru keetmisel võid enne tulele asetamist loputada potti veega ja jätta põhi seestpoolt märjaks. Siis vala piim või piim pooleks veega koos pudrumaterjaliga potti ja piim ei nakku. Põhjakõrbemist aitavad vältida ka pudru keetmine madalal kuumusel ja selle segamine valmistamise ajal (viimane juhul, kui tegu pole sõmera pudruga).

4. Iga klaasi terade kohta võtke 2,5 – 3 klaasi keeduvett. Ühele inimesele võib arvestada 150 -200 g putru, mis tähendab 50-60 g tangusid. Arvestuse aluseks võib ka olla 3-4 sl helbeid ja klaas vett või piima (pooleks veega).

Kõige maitsvamad on ahjus kaanega potis hautatud pudrud!

 

SOOVID TERVISLIKULT KAALUST ALLA VÕTTA? ONLINE TOIDUPÄEVIK ON ABIKS!

VÕI TULE FIGUURISÕPRADE GRUPPI! GRUPPIDE AJAD LEIAD SIIT

 

veel figuurisõbralikke nippe ...