Mahlas on liiga palju suhkrut
Tervisliku toitumise soovitustes julgustatakse inimesi jooma mahla, kuid sellega ei või liialdada. Põhjuseks tuuakse mahla suur suhkrusisaldus.
Seda uurisid Inglise teadlased Hans-Peter Kubise juhtimisel, ning esitasid endi tulemused 2010 aasta konverentsil (World Nut & Dried Fruit Congress). Nad leiavad, et puuviljamahl tuleks tervislike toitude soovitusnimekirjast kustutada ning asendada värske või kuivatatud puuviljaga. Britannias tehtud uuringus tuvastati, et isegi värskelt pressitud puuviljamahlas leidub suhkrut lausa viis teelusikatäit klaasi kohta. Pressimisel jääb mahlasse suhkrut suuremas kontsentratsioonis kui on seda algses puuviljas endas.
Viis teelusikatäit suhkrut mahlaklaasis on umbes kaks kolmandikku sellest suhkrukogusest, mida sisaldavad teised magusad karastusjoogid, näiteks limonaad. Sellise suhkrusisaldusega jook võib pikaaegsel tarvitamisel põhjustada ülekaalu ning ainevahetuse häireid.
Uurimistööd teinud teadlased töötavad Walesis asuvas Bangori Ülikoolis. Nende arvamuse põhjal mahla ei peaks tervisliku toiduna soovitama. Pigem tuleks süüa palju puuvilju kas siis värskel või ka kuivatatud kujul. Nendest saame iga kalori kohta palju rohkem toitaineid kui mahlast.
Kubise soovitusel tuleks mahlu veega lahjendada vahekorras üks neljale. Siis on neid tervislikum juua.
Teine puuviljade uuring tehti Leedsi Ülikoolis ning sealsed uurijad leitdsid et kuivatatud puuviljad sisaldavad samapalju antioksüdante ja taimseid fenoole ning toitaineid nagu värsked puuviljad. Kuivatatud puuvilju võib kasutada vähi ennetamiseks, ainevahetuse reguleerimiseks ja südamehaiguste korral. Nendes on rohkesti organismile vajalikke kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid.
Teadlased kutsuvad üles sööma rohkem ka kuivatatud puuvilju. See asendab edukalt värske ja maitseb hästi.