Mikrobioomi sõbrad ja vaenlased
Uuringud on näidanud, et menüü muutuse mõju mikrofloorale võib avalduda juba 24 tunni jooksul, kuid see ei pruugi jääda püsima.
Vaenlased
- füüsiline ja psühholoogiline stress
- kroonilised infektsioonid
- antibiootikumid ja valuvaigistavad ravimid ( diklofenak, aspiriin, ibuprofeen, jt)
- suhkur, rafineeritud süsivesikud ja töödeldud toidud
- valgurikas toit ja vähene kiudainete osakaal menüüs
- gluteen
- taimekaitsevahendid ja keskkonnamürgid
- alkohol
Sõbrad
- probiootikumid - elus bakteritega tabletid või kapslid, kuid neid on ka teatud toitudes, nagu jogurt, hapendatud piim, hapukapsas, hapendatud salat jm. fermenteeritud toiduained.
- prebiootikumid . vees lahustumatud toidu kiudained, mida saab köögiviljadest, seentest, koorimata marjadest, täisteraviljatoodetest, linaseemnetest, ka sibulast, sigurist, porrulaugust, maapirnist jm.
- puhas joogivesi iga päev
- mõõdukas füüsiline aktiivsus ja värskes õhus viibimine
Oluline on teada, et kõigile ei sobi hapendatud toidud neis sisalduvate biogeensete amiinide poolest ja võivad tekkida terviseprobleemid, eriti neil, kes on tundlikud histamiinile.
SOOVID TERVISLIKULT KAALUST ALLA VÕTTA? ONLINE TOIDUPÄEVIK ON ABIKS!