Tableti asemel kiivi
Kiivi on meil tänaseks hästi tuntud roheline, veidi karvase pealispinnaga ja hapuka maitsega puuvili, mis kahjuks Eestis ei kasva. Tema suur C-vitamiini sisaldus loob viljast eelkõige suurepärase antioksüdantide allika. Kiivi on kui hea kaitseingel viirushaiguste ja teiste põletikuliste haiguste vastu. Viirushooajal peaks sööma iga päev vähemalt ühe kiivi!
Loodus on teinud kiivis täiusliku selliste ainete kombinatsiooni, mis aitavad vältida stressi, kaitsta rakumembraane, veresooni ja närvirakke ning ära hoida veresoonte lubjastumist ja osteoporoosi, on allergia-, vähi- ja põletikutekitajate vastase toimega.
Kiivis olevad head mõjuallikad on:
- rikkalik C-vitamiini hulk, foolhape, kroomi ja E-vitamiini sisaldus, mis üheskoos tugevdavad kiivi antioksüdantset võimet
- B- grupi vitamiinid – pantoteenhape, biotiin ja foolhape soodustavad toitainete imendumist, aitavad kaasa ainevahetuses, on head nahale ja juuste tervisele
- kõrge kaaliumisisaldus aitab kaasa südame ja lihaste tervisele
- magneesium, fosfor ja kaltsium toetavad luude ja lihaste tööd
- kiivi seemned on suurepärased oomega-3 rasvhapete ja kiudainete allikad, mis aitavad kaasa südame tervisele ning keha mikrobioomi kooslusele
- rohked ensüümid ja kiudained edendavad seedimist (suures koguses aga võivad mõjuda lahtistina ja uriinieritumise soodustajana)
- ensüüm aktinidiini sisalduse tõttu sobib kiivimahl liha marineerimiseks.
Delikatessviljana süüakse kiivit värskelt, aga ka lisatakse salatitele, desserttoitudele, jookidele. Kiivilõigud on atraktiivseks kaunistuseks kondiitritoodetele. Energiat annab kiivi veidi rohkem kui õun või pirn – umbes 60 kilokalorit. Veel võib lisada, et kiivi mahla võib kasutada kiireks liha eeltöötlemiseks – marineerimiseks.
Kiivi näol on loodus teinud parima kombinatsiooni, mis toetab tervist ja täidab kõhtu.
SOOVID TERVISLIKULT KAALUST ALLA VÕTTA? SINU PARIM ABILINE ON MOBIILISÕBRALIK ONLINE TOIDUPÄEVIK!
PROOVI UUT KIIRDIEETI - FÜTOTOITAINETERIKAS KIIRDIEET!