Toiduga mõistus teraseks!
Peale vajalike toitainete üldhulga on oluline toidus olevate erinevate toitainete, nagu mineraalainete, vitamiinide, antioksüdandide, probiootikumide, eeterlike õlide jm. kooslus. Üksikud toimeained on tablettides alati suurtes annustes, kuid toiduainetes on neid vähem, aga heades kombinatsioonides , mis aitab mitmete terviseprobleemide ennetamisel. Võibki soovitada erinevate terviseprobleemide korral süüa rohkem mõnda konkreetset toiduainet ning saada abi tervistumiseks.
Näiteks teame, et närvisüsteemi toetavaid aineid, mida nimetatakse nootropikumideks, on mitmetes toiduainetes: marjades, aedviljades, kalas jm. Sellepärast mälu parandamiseks ja ajutöö ergutamiseks soovitame valida toidulauale sagedamini järgmisi toite.
- Mustikad, mille antioksüdantide sisaldus on väga kõrge ning ületab teiste puu- ja köögiviljade oma kümneid kordi. Mustika antioksüdandid takistavad vananemisega seotud mälu kadumist, suurendavad stressi taluvust ja parandavad aju vereringet. Mustikas sisalduvad polüfenoolsed ühendid aitavad vähendada Alzheimeri tõvega seotud muutusi ajus.
- Kurkum on hea mitmete elundite toetamisel ja ravis, kuid eriti oluliselt on ta seotud närvide tugevdamisega, närvipõletike raviga ja aju ealiste muutuste pidurdamisega. Kurkumis olev aine turmeroon kindlustab hea mälu, parandab meelespidamist.
- Lõhe on tuntud heade rasvhapete sisalduse poolest. Temas olevad oomega rasvhapped on head vereringele ja südame tegevusele. Üle selle aga parandavad punavere koostist ja võimet kanda ajju hapnikku. Hapnik on ajutööle kõige vajalikum aine.
- Kreeka pähklid on samuti hea rasvhapete koostisega, aitavad tugevdada südame- veresoonkonna tööd ning mõjuvad hästi aju tegevusele ja aitavad langetada halba kolesterooli. Nad sisaldavad E ja H vitamiine, mis mõjuvad immuunsüsteemi noorendavalt. Kreeka pähklid parandavad meeleolu ning aitavad unetuse korral.
- Brokoli on üks vitamiinirikkaimatest aedviljadest, mis sisaldab rohkesti karotenoide, seleeni, A-, C- ja D-vitamiini ning B rühma vitamiine. Rohelise värvi annab talle klorofüll, mis aitab suurendada punaste vereliblede arvu ja on mälule ning ajule väga vajalik. Brokoli on ka tugeva skleroosivastase toimega. . Kaltsiumi on brokolis võrreldes teiste kapsastega kõige rohkem. Temas on ka rauda, kaaliumi, magneesiumi ja fosforit.
- Munakollane sisaldab karotenoide, mis muudetakse kehas silmadele kasulikuks A-vitamiiniks. Mälu ja aju seisukohast on väga oluline muna letsitiini sisaldus. Letsitiin toetab närvisüsteemi ja viib kehast üleliigse kolesterooli välja. Munas on ka väärtuslikke – A, D ja E vitamiine. Kõik see kokku teeb munakollasest olulise toidu ajule.
- Merevetikad on väga rikkalik mikrotoitainete allikas. Nendest meil tuntuimad on klorella ja spirulina. Nad sisaldavad rohkesti erinevaid vitamiine, nagu B-rühma vitamiinid, C- ja E-vitamiini, kaltsiumi, rauda, foolhapet, beetakaroteeni ja lüsiini. Vetikate heade omaduste hulgas on ka võime kaitsta närvisüsteemi ja hoolitseda aju elujõu eest ning olla abiks neile, kes kannatavad ajurakkude taandarenemise all.
PROOVI UUT SÜDAMESÕBRALIKKU KIIRDIEETI (Kaalukaotus kuni -4kg)! LEIAD SIIT