Immuunsust tõstvad toiduained - KIMCHI
Kimchi on Koreast pärit hapendatud vürtsikas kapsasalat, mille koostisesse kuuluvad ingver, küüslauk ja sibul - parimad viiruste peletajad. Selle valmistamisel kasutakase erinevaid aedvilju: hiina kapsast, kurki, valget redist, kabatšokki, rohelist sibulat, küüslauku, rohelisi aedubasid jm, soovi korral mereande jms. Kimchi retsepte on üle kahesaja.
Kimchi valmistamise oluline osa on soolamine, kuna sool pidurdab haigusi ja roiskumist tekitavate bakterite kasvu. Soola toimel hakkavad lagunema lehtede rakustruktuurid ning lehed pehmenevad ja on valmis fermenteerumiseks ehk hapendumiseks ning maitseainete ja vürtside imamiseks. Jäme sool aitab fermenteeritud toidule anda juurde erilist hõngu – maitset ja lõhna.
Kimchi’t võiks süüa iga päev vähemalt 100 grammi, figuurisõber ei pea seda kogust ühikuteks arvestama.
Hapendamine muudab toidu tervislikumaks
Aedviljad on energiavaesed, kuid kiudainerikkad, sisaldavad rohkesti vitamiine ja mineraalaineid. Eriti tervislikud on hapendatud aedviljad, sest käärimisel:
-
tekib juurde rohkesti orgaanilisi happeid
-
arenevad piimhappebakterid ja bifidobakterid
-
tekib seedimist ja imendumist toetavaid ensüüme
-
kahekordistub B1- ja B12- vitamiinide hulk
-
suureneb C-vitamiini hulk, eriti pipra lisamisega
-
küüslauk suurendab käärimisel allitsiini ja seleeni hulka, mis aitab head kolesterooli tõsta ja halba langetada
-
mereandide lisamisega suureneb mineraalainete, eriti kaltsiumi ja raua hulk.
TERVISLIKU KIMCHI RETSEPTI LEIAD SIIT
SOOVID TERVISLIKULT KAALUST ALLA VÕTTA? ONLINE TOIDUPÄEVIK ON ABIKS! SISALDAB TUHANDEID TERVISLIKKE RETSEPTE, MIS SOBIVAD KOGU PERELE!