Kolm kerget moodust heade soolebakterite toetamiseks
1. Söö traditsioonilisi fermenteeritud toite.
Fermenteeritud toidud loovad soolestikus soodsa keskkonna heade piimhappebakterite (lactobakterid) eluks. Eelisvalik on fermenteeritud piimatooted - hapupiim, keefir , hapukoor; marineeritud köögiviljad, fermenteeritud sojatooted, keetmata hapukapsas, hapendatud kurgid (äädikata), ka pastöriseerimata maapiim jm. Heade mikroobide elutegevust soodustavad ka küüslauk, sibul ja porru ning murulauk. Kasulik on süüa fermenteeritud toitu väikestes portsjonites iga päev üks-kaks korda. Neis toitudes on kasulikke probiootilisi baktereid, mis toodavad piimhapet ja aitavad soolestikus süsivesikutel imenduda. Tekkinud happeline keskkond aga takistab halbade mikroobide kasvamist.
2. Kasuta probiootilisi toidulisandeid.
See on alternatiivne soovitus soolestikule kasulike bakterite täiendavaks saamiseks eelsoovitatud toiduvalikute asemel juhtudel kus fermenteeritud toit ei ole kätesaadav, seda on keeruline valmistada või on tegemist raviga. Eelistada tasuks ikkagi naturaalset fermenteeritud toitu. Probiootiliste toidulisandite kapslid või tabletid on asenduseks ja täienduseks tavatoidule ning seedetegevuse korrastamiseks. Toidulisandeid võib leida apteekidest, aga ka toidupoest. Viimase 20 aasta jooksul on toidulisandite turg tohutult kasvanud. Oskusliku valiku tegemiseks tuleb hoolikalt tutvuda nende kohta käiva infoga. Kuid alati on kindlam ja odavam usaldada toitu.
3. Tarbi piimhappe-pärmi kapsleid.
Kui ei piisa fermenteeritud toidust mikrofloora paremustamiseks, on hea juurde võtta piimhappe-pärmi preparaati. Tavaliselt see aitab heade bakterite kasvupinnast parandada ja peatab halbade mikroobide kasvu. Piisab tarbida üks kapsel igal toidukorral viie kuni seitsme päeva jooksul.
Mikrobioota toetamisel tuleb aga arvestada, et täna ei ole veel võimalik määrata igaühele väga täpset mikrobioomi ravi üksikute bakterite arvukuse järgi. Teadlased töötavad selle nimel, et mitte ainult osata määrata individuaalset bakterite kooslust vaid ka igal konkreetsel juhul osutada adekvaatset abi. Seni on heade bakterite vähesuse korral kõige tõhusam meetod manustada sondi kaudu patsiendi jämesoolest eraldatud lahust otse makku.
Kokkuvõttes kõige käepärasem on rikastada igapäevane toidulaud erinevate fermenteeritud toitudega ning sellega hoiame organismis heade ja vajalike bakterite arvukust ja elujõudu.
SOOVID TERVISLIKULT KAALUST ALLA VÕTTA? ONLINE TOIDUPÄEVIK ON ABIKS!