Grillihooaeg taljet rikkumata
Grillvorstid, šašlõkid ja maitsestatud grilltooted - kas kana, sea või veiselihast? Kõrvale kas vein või õlu või hoopis vesi?
Energia – ja rasvasisalduse poolest võib grilltooted järgjestada, alustades kõige kergemast:
1.Linnuliha fileest, sea sisefileest– ja veisefileest valmistud tooted – 100 g – 1,5 ü
2.Kanašašlõkid, kana kintsuliha, sea välisfileest grilltooted – 100 g – 2 ü
3.Kanatiivad- ja pooltiivad, kergemad šašlõkid, grill-ribid, grill-lihad, mille kaloraaž on alla 200 kcal – 100 g – 2,5 ü
4.Grillvorstid 1 tk, 60 - 80 g – 2-3 ü
5.Rasvasemad šašlõkid, sea kaela- ja abalihast tooted 100 g – 3 – 3,5 ü
6.Peekonist grilltooted – 100 g – 4-5 ü
7.Toorvorstid sooles – 100 g – 3 – 4 ü
Või ehk kala?
Enimgrillitavad on forell ja lõhe . Väga maitsvad on grillitud lest, ahven, räim, haug, koha, siig, latikas, samuti suured krevetid ja kalmaarid.
NB! Kala tuleb grillida koos nahaga, keskmisel kuumusel ja fooliumalusel.
Lisaks lihale võib grilli panna peaaegu kõiki köögivilju:
seened (šampinjonid võib täita väherasvase sulatatud juustuga)
sibulad
paprika
suvikõrvits ja baklažaan
tomat
maisitõlvikud
fooliumisse pakitult porgand või punapeet, samuti kartulid.
Grillitud puuviljad on parim dessert:
banaan (koorega)
ananass lõikudena
apelsin (sektoritena)
õun, pirn, aprikoos, mango
Liialdamisest grill-lihaga päästab värske toorsalat - värske mõnus lihakõrvane - kurk, tomat, paprika, lehtsalat, redis, sibul jne. Maitsesta soola, pipra, sidrunimahla või palsamiäädikaga.
Kui katad grillilaua nii värske köögiviljasalati, marineeritud köögiviljade ja ka grillilt sooja maitsva köögiviljaga, on tükike rammusamatki omal kohal.
Mõni hea meeldetuletus grillimiseks:
* Grillitav liha peaks olema toasoe. Seepärast võta liha umbes tund enne grillimist külmkapist välja.
* Et liha ei jääks resti või varda külge kinni määri eelnevalt kas toiduõli või küüslauguga.
* Grillitavale huvitava maitsenüansi andmiseks võid grillimise ajal sütele raputada kohvi või teepuru, kuivatatud ürte või näiteks panna terve küüslaugu.
* Kasuta julgesti grillimaitseaineid, et vältida liigset õli.
* Kergelt lagunevaid toiduaineid, nagu kala ja puuvilju, grilli alumiiniumfooliumis või restil.
* Ära kasuta grillil liha keeramiseks kahvlit, sest lihatükki tehtud aukudest voolab välja väärtuslik mahl ja liha jääb kuivem.
* Kui kasutad söegrilli, kasuta süütamiseks toiduõli ja väikesi puupilpaid, mitte süütevedelikku – saad kõige puhtama maitseelamuse.
* Marinaadis liha lase enne grillile asetamist pisut nõrguda või tupsuta köögipaberiga pisut kuivemaks, et üleliigne maarinaad ei tilguks sütele ja samuti pruunistub liha paremini.
Veel mõtteid:
1.Kui sind kutsutakse grillipeole, võta võimalusel ise sobivat kaasa - nii liha kui ka köögivilja-puuvilja osas.
2.Täida oma taldrik kõigepealt köögiviljaga nii, et liha jaoks jääks umbes ¼ – nii saad kõhu täis liigsete kaloriteta.
3.Kui pärast esimest taldrikutäit soovid juurde võtta, ütle endale STOPP ja lükka järgmise taldriku täitmine edaspidiseks. Ehk märkad aja möödudes, et kõht ongi juba täis ja ei soovi rohkem.
4.Võta peole kaasa oma veepudel, nii kindlustad end joodavaga.
SOOVID TERVISLIKULT KAALUST ALLA VÕTTA? ONLINE TOIDUPÄEVIK ON ABIKS!