Liiga palju soola on kehale koormaks
Loodetavasti on tervislikud muutused su elus juba märgatavamaks saanud. Sellel nädalal proovi pisut muuta oma suhtumist soolasse.
Teadupärast pole soola liigne tarvitamine kasulik, sest soolas sisalduv naatrium ohustab veresoonte seinu, mis omakorda põhjustab vererõhu tõusu ja on koormaks südamele. Liigne sool organismis seob vedelikku, lisades nii liigseid kilosid ja tekitab sedaviisi samuti südamele lisatööd.
Soolas sisalduvat naatriumi satub tänapäeva inimese organismi umbes kümme korda loomulikust vajadusest rohkem. Organism saab vältimatu, väikese määra naatriumi kergesti loomulikust toidust ega vaja enam lisatud soola. Nii inimeste kui ka loomade organism suudab kõige paremini reguleerida sellise naatriumihulga toimet, mis sisaldub looduslikult taimses ja loomses toidus.
Liigne kehakaal ja eriti vöökohale tekkinud lihavus tõstavad vererõhku. Kaalust mahavõtmine ongi eriti tõhus vererõhu rohi. Iga mahavõetud kiloga alaneb ka vererõhk.
Sool on organismile ülimalt vajalik aine vere happe-leelistasakaalu hoidmiseks, reguleerib lihaste kokkutõmbeid ja valkude ning süsivesikute imendumist. Inimese füsioloogiline vajadus on pool teelusikat (umbes 5 g) soola päevas ja tavaliselt organism ise reguleerib soola vajadust. Näiteks suvel higistame palju ja higiga väljub sool. Vastusena tekib isu soolase heeringa järele.
Kuid küsimus on jällegi selles, et kõigega tuleb olla mõõdukas. Nii ei ole liigsel soolatopsi raputamisel olulist mõtet, sest toitu see reeglina maitsvamaks ei tee. Ometi on eestlased üldiselt harjunud soolaga liialdama. Nii näiteks sööme aastas keskmiselt 4 kilo soola inimese kohta, mis on maailma absoluutne tipptase.
Lisaks sellele, et liigne sool seob kehas vedelikku, mis kaalul liigsetes kilodes väljendub, ergutab sool ka kaltsiumi eraldumist luudest, mille tagajärjel suureneb osterporoosi oht ehk luukadu. Mitte kellelgi, eriti naistel pole aga üleliigset kaltsiumivaru, mida raisata.
Sool on ka koos rasva ja suhkruga tuntud kui maitseparandaja. Soola lisamisel suurendame isu ja see viib kergesti ülesöömisele. Soolane söök muutub harjumuseks. Kui organismis on liigselt soola, siis suureneb soolasisaldus ka süljes. Selleks, et toidus olevat soola oleks tunda, peab toidu soolasisaldus olema suurem kui sülje soolasisaldus. Vähendades soolasisaldust toidus, ei kesta vähemsoolase toiduga harjumine igavesti. Soolakasutuse vähendamiseks on mitmeid mooduseid ja need peaksid vähehaaval vältima äkilise soolase isu tekkimist.
Ära pane lauale soolatopsi. Pane selle asemel värskeid või kuivatatud maitsetaimi.
Toidu valmistamisel vähenda retseptides antud soolahulka. Samuti suhtu kriitiliselt retsepti, kus soovitatakse köögivili ja kartul keeta soolvees. See on vaid harjumus!
Vähenda soola tasahaaval, et su maitsemeel jõuaks harjuda. Maitsestamiseks kasuta maitsetaimi, pipart, curryt, paprikapulbrit, kaneeli, tomatit, sibulat, porrut, küüslauku, tilli, sidrunit...
Toidu valmistamisel on arukas lisada sool alles vahetult ennem toidu valmimist. Soola lisamisel ära otsusta maitse üle kohe vaid alles 5-10 minutit peale lisamist.
Sool on paljudes valmistoodetes peitesoolana. Loe tootepakendilt soolasisaldust ja eelista vähemsoolaseid: või, margariin, või- ja taimeõli segud – kuni 0,1%; juust ja leib – kuni 0,7%; vorst jm lihatooted – kuni 1,2%
Toidu maitse pikantsemaks ja omapärasemaks muutmiseks peab teadma, millise taimekombinatsiooniga üht või teist toiduainet maitsestada:
Till, petersell, murulauk,kress-salat – kohupiimale
meliss, till, murulauk- kurgi- ja rohelisele salatile
aed-liivatee, majoraan, piparrohi, lavendel - lihale, kalale
aedsalvei, estragon, kadakamarjad - ulukilihale
iisop, majoraan, seller - pasteedile
koriander, köömen, basiilik, piparrohi, petersell, leesputk, sibul – ühepajatoitudele
basiilik, harilik pune, sibul, küüslauk, seller - hakklihale
köömen, kadakamari, piparmünt – valgele peakapsale, hapukapsale
kurgirohi, aed-liivatee, petersell, sibul - seentele
harilik pune, estragon, basiilik - marinaadile